7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Wanssum (Wânsem). Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Wanssum (Wânsem) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Wanssum is een kleine woonplaats met 1.945 inwonenden. Wanssum hoort bij de gemeente Venray. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
Iemand kan hardheid van 7,34 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Wanssum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wanssum is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.