De waterhardheid van het kraanwater in Waterhuizen is 12,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Waterhuizen is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Waterhuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waterhuizen is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.