6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Waterlandkerkje minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Waterlandkerkje is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Waterlandkerkje is een erg kleine woonplaats met 555 inwoners. Waterlandkerkje is onderdeel van de gemeente Sluis. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Waterlandkerkje**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Waterlandkerkje is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.