De hardheid van het water in Waverveen ligt rond de 7,60 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.
Waverveen biedt plaats aan 830 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Waverveen hoort bij de gemeente De Ronde Venen. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.
U kunt waterhardheid van 7,60 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 dH in Waverveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,60 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waverveen is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 dH te reduceren.