14,40 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Weerselo. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 14,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 46,14 kilogram kalkvormende deeltjes.
Weerselo telt 3.005 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Weerselo ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dinkelland.
De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 14,40 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 14,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 14,40 Duitse graden in Weerselo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 14,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 14,40 dH x 180m3 = 46,14 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Weerselo is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 14,40 naar 0 dH terug te dringen.