6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Weesp. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Weesp is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Weesp is een naar verhouding kleine woonplaats met 18.155 inwoners. Weesp bevindt zich in de gemeente Weesp. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het boenen van de kranen dulden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Weesp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Weesp is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.