Het water in Wehl kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.
Wehl is een kleine woonplaats met 6.905 inwoners. Wehl is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Doetinchem.
Mensen kunnen hardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ervaring van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 Duitse graden in Wehl**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wehl is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH terug te dringen.