Het water in Welsum kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,20 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.
Welsum biedt plaats aan 585 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Welsum ligt in de gemeente Olst-Wijhe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De gewaarwording van een gegeven hardheid is zeer subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,20 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 7,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,20 dH in Welsum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Welsum is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.