Het drinkwater in Werkhoven kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Werkhoven is een kleine woonplaats met 2.305 inwonenden. Werkhoven bevindt zich in de gemeente Bunnik. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
De ervaring van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de kranen accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 Duitse graden in Werkhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Werkhoven is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.