7,84 dH. Zo hard is het kraanwater in Wernhout. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag.
Wernhout telt 2.915 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wernhout is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Zundert.
De gewaarwording van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,84 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,84 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,84 dH in Wernhout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,84 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.
Iedereen beleeft kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wernhout is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,84 naar 0 dH te verminderen.