De minimale waterhardheid van het leidingwater in Westbroek ligt rond de 6,10 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Westbroek is 7,30 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Westbroek is een zeer kleine woonplaats met 1.205 inwonenden. Westbroek hoort bij de gemeente De Bilt. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,10 dH in Westbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westbroek is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,10 naar 0 dH te verminderen.