12,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Westeremden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Westeremden biedt plaats aan 395 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Westeremden maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Loppersum.
U kunt een hardheid van 12,50 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 12,50 dH in Westeremden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westeremden is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.