De hardheid van het water in Westergeest (Westergeast) bedraagt ongeveer 9,30 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Westergeest is een kleine woonplaats met 640 inwonenden. Westergeest ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.
Iemand kan een hardheid van 9,30 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 9,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 9,30 Duitse graden in Westergeest**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westergeest is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.