Het leidingwater in Westhoek (de Westhoek) heeft een waterhardheid van minimaal 8,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.
Westhoek is een kleine woonplaats met 275 inwoners. Westhoek ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente het Bildt.
Iemand kan een waterhardheid van 8,10 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 8,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 8,10 Duitse graden in Westhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 8,10 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westhoek is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 8,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.