6,80 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Wier minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Wier is 8,00 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Wier is een zeer kleine woonplaats met 205 inwonenden. Wier ligt in de gemeente Menameradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Men kan waterhardheid van 6,80 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,80 Duitse graden in Wier**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.
Een ieder ervaart kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wier is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.