De waterhardheid van het kraanwater in Wijhe is ongeveer 7,20 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Wijhe biedt plaats aan 7.765 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wijhe maakt deel uit van de gemeente Olst-Wijhe. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.
Mensen kunnen een waterhardheid van 7,20 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 7,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 dH in Wijhe**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 7,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijhe is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 7,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.