6,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Wijnaldum (Winaam). Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.
Wijnaldum is een kleine woonplaats met 475 inwonenden. Wijnaldum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Harlingen.
De ervaring van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de douchekranen dulden.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 Duitse graden in Wijnaldum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijnaldum is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.