De minimale hardheid van het leidingwater in Willemsoord is 7,30 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Willemsoord is 8,10 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Willemsoord biedt plaats aan 855 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Willemsoord is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche dulden.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 dH in Willemsoord**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 7,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Willemsoord is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 dH terug te brengen.