5,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Wilp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag.
Wilp biedt plaats aan 2.935 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wilp maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Voorst.
Sommige mensen kunnen hardheid van 5,70 Duitse graden misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 5,70 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 5,70 Duitse graden in Wilp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 5,70 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wilp is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.