12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Winneweer. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Winneweer is een zeer kleine woonplaats met 120 inwoners. Winneweer maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Ten Boer.
Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 dH in Winneweer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winneweer is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 dH te reduceren.