6,20 dH. Zo hard is het leidingwater in Winsum minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Winsum is 8,30 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Winsum telt 1.075 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Winsum hoort bij de gemeente Littenseradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De waarneming van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,20 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 dH in Winsum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winsum is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.