Het drinkwater in Winterswijk kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,50 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Winterswijk telt 23.615 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Winterswijk maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Winterswijk.
De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,50 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Winterswijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 dH te reduceren.