7,50 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Winterswijk Ratum. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Winterswijk Ratum is 8,20 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Winterswijk Ratum telt 385 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Winterswijk Ratum ligt in de gemeente Winterswijk. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan hardheid van 7,50 dH misschien "prima" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Winterswijk Ratum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Berekening voor 7,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk Ratum is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.