Het kraanwater in Witharen kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 8,30 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Witharen telt 620 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Witharen maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Ommen.
De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 8,30 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 8,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,30 dH in Witharen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 8,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Witharen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 8,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.