6,20 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Wiuwert (Wieuwerd). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Wiuwert (Wieuwerd) is 8,30 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Wiuwert biedt plaats aan 275 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wiuwert bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Wiuwert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.
Rekensom voor 6,20 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wiuwert is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te reduceren.