De hardheid van het drinkwater in Woerden bedraagt ongeveer 7,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Woerden is een gemiddeld grote woonplaats met 36.025 inwonenden. Woerden ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.
De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 dH "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 Duitse graden in Woerden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Woerden is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH te reduceren.