De hardheid van het drinkwater in Workum (Warkum) ligt rond 6,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.
Workum is een kleine woonplaats met 4.335 inwoners. Workum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân.
U kunt een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,90 Duitse graden in Workum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 6,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Workum is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.