De waterhardheid van het drinkwater in Woudenberg ligt rond 5,90 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.
Woudenberg telt 12.310 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Woudenberg maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woudenberg.
De indruk van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 5,90 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de tegels dulden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 dH in Woudenberg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 5,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woudenberg is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.