6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Wouw. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Wouw is een erg kleine woonplaats met 4.875 inwoners. Wouw hoort bij de gemeente Roosendaal. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Iemand kan een waterhardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.
Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Wouw**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wouw is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.