Het water in Zandhuizen (Sânhuzen) kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zandhuizen telt 300 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zandhuizen ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Weststellingwerf.
Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,90 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in Zandhuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 6,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zandhuizen is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,90 naar 0 dH te verminderen.