Waterhardheid Zandvoort (Zandvoort)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Zandvoort. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zandvoort is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Zandvoort biedt plaats aan 15.630 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Zandvoort maakt deel uit van de gemeente Zandvoort. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Zandvoort

Men kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Zandvoort objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Zandvoort**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zandvoort

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Zandvoort?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zandvoort is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.