12,50 dH. Dat is de hardheid van het water in Zeerijp. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Zeerijp is een kleine woonplaats met 550 inwonenden. Zeerijp ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Loppersum.
De waarneming van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen dulden.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 dH in Zeerijp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zeerijp is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.