4,20 Duitse graden. Zo hard is het water in Zeewolde. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 13,46 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zeewolde is een relatief kleine woonplaats met 21.250 inwonenden. Zeewolde maakt deel uit van de centrale provincie Flevoland in de gemeente Zeewolde.
U kunt een hardheid van 4,20 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,20 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,20 Duitse graden in Zeewolde**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 4,20 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,20 dH x 180m3 = 13,46 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zeewolde is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,20 naar 0 dH te verminderen.