De hardheid van het leidingwater in Zelhem is om en nabij de 9,10 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 9,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,16 kilogram kalkaanslag.
Zelhem is een zeer kleine woonplaats met 8.900 inwoners. Zelhem hoort bij de gemeente Bronckhorst. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
U kunt waterhardheid van 9,10 dH "prima" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 9,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 9,10 dH in Zelhem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 9,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,10 dH x 180m3 = 29,16 kilogram kalk.
Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zelhem is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 9,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.