De minimale waterhardheid van het drinkwater in Zennewijnen is om en nabij de 7,10 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Zennewijnen is 7,30 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Zennewijnen hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.
De ervaring van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer aanvaarden.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 7,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,10 Duitse graden in Zennewijnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zennewijnen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.