9,40 dH. Zo hard is het water in Zoelmond. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zoelmond telt 640 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Zoelmond bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.
De betekenis van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,40 Duitse graden "prima" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 9,40 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 9,40 Duitse graden in Zoelmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 9,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zoelmond is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.