9,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Zoutkamp. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Zoutkamp telt 1.215 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zoutkamp ligt in de gemeente De Marne. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchewand aanvaarden.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 9,00 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,00 dH in Zoutkamp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zoutkamp is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.