De minimale hardheid van het kraanwater in Zuid-Scharwoude ligt in de buurt van de 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Zuid-Scharwoude is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.
Zuid-Scharwoude telt 6.215 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zuid-Scharwoude is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.
De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Zuid-Scharwoude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zuid-Scharwoude is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.