Het drinkwater in Zundert heeft een waterhardheid van om en nabij 7,84 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zundert is een erg kleine woonplaats met 7.660 inwoners. Zundert is onderdeel van de gemeente Zundert. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Mensen kunnen een hardheid van 7,84 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 7,84 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,84 dH in Zundert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,84 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zundert is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,84 naar 0 dH terug te brengen.