Het kraanwater in Zwaag heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zwaag is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Zwaag telt 15.075 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Zwaag ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.
Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Zwaag**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Iedereen beleeft onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwaag is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.