6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Zwartemeer minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Zwartemeer is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Zwartemeer telt 3.045 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Zwartemeer is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Emmen.
De beleving van een vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Zwartemeer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Een ieder ervaart onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwartemeer is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.