4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Zwartewaal minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Zwartewaal is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Zwartewaal telt 1.875 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zwartewaal bevindt zich in de gemeente Brielle. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Zwartewaal**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zwartewaal is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.