Afgelopen decennia werd er door waterleidingbedrijven met regelmaat gewaarschuwd voor het gebruik van waterontharders: kalkvrij water zou corrosief zijn en dus de koperen waterleidingen beschadigen. Bovendien zouden de opgeloste metalen een gevaar vormen voor de gezondheid. Afgelopen week werd er in het Dagblad van het Noorden wederom voor gewaarschuwd. In Beilen is de waterharheid onlangs terug gebracht tot ongeveer 8 dH, wat algemeen wordt gezien als “zacht water”. Dat zou volgens waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) vele voordelen hebben: minder kalkaanslag en daardoor minder energieverbruik, zeepverbruik en schade aan warmwaterapparatuur. Maar in hetzelfde artikel geeft de woordvoerder van WMD aan dat ontharden tot lager dan 8 dH niet wenselijk is omdat te zacht water corrosief zou zijn. Laat dat nu al in 2012 zijn ontkracht door onderzoek van TNO…
Alle rumoer in de media rond waterontharders en koperen leidingen leidde destijds tot ongerustheid onder gebruikers van waterontharders. Voor waterbehandelaar Aquacombi uit Joure reden om samen met TNO de waarheid boven tafel te krijgen. Hun ervaringen waren namelijk heel anders: nooit hadden klanten melding gemaakt van dit probleem. Hun AquaCell waterontharders veranderen namelijk niets aan de zuurgraad van het water.
Enkele maanden lang testte TNO het verschil tussen “gemiddeld hard” water (waterhardheid van 9 dH) en kalkvrij water (door plaatsing van de AquaCell waterontharder). De uitkomst was eenduidig: kalkvrij water is beter voor koperen leidingen dan water met een gemiddelde hardheid.