7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Molenhoek (De Meulenhoek) minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Molenhoek (De Meulenhoek) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.
Molenhoek telt 3.665 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Molenhoek hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Mook en Middelaar.
De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer dulden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Molenhoek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Molenhoek is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.