7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Mook minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Mook is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Mook is een kleine woonplaats met 2.975 inwonenden. Mook bevindt zich in de gemeente Mook en Middelaar. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
De beleving van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Mook**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mook is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.